Monday, 8 October 2012

Thank You Ummu Aidan :-)

These were waiting in my mailbox today :-)
A big barak Allahu feekum to Ummu Aidan of Aku di Fiji Islands for her kind gift of these not-available-where-I-am seeds :-)))))) Am so excited to find this after a long day of hard travelling. Insha Allah these will be sown soon!

11 comments:

ummuaidan said...

Alaa..mama ponkey nie..buat apa lah publish publish nie..malu laaa..dahla tak seberapa...hehehe..cubalah tanam dulu seeds tuh still new kalau ikutkan expiry datenya..tp tak tahulah kalau tak menjadi..anyway.. kalau tak berjaya nanti kita cuba tukar yg lain okeh...

Mama Pongkey said...

Hehehe publish sebab seronok. Baru balik dari KL malam tadi, penat sangat, tengok mailbox, jumpa kiriman ni. Memang berbaloi masuk competition teka carrot hari tu, tak menang pun dapat hadiah juga.
Insha Allah kita doakan menjadi. Tengok sowing period dia paling last sekarang, so nak kena tengok kat mana nak tanam ni. Rasanya ada lagi ruang dekat batas tu..

ummuaidan said...

sebenarnya tak tahu nak pilih yg mana nak bagi sbb rs tak nak lengahkan hantar nanti apa pulak kata kwn2 kan tak tunai janji lak..tertunggu2 kalau lengah...tambah plk tan tau sgt mama ponkey minat apa..br skrng atu mama suka try bermcm2 yg new kan..next time ada ms sy .. inshaallah boleh try yg lain...
kalau musim hujan tu elaklah drp menanam takut rosak kan nanti ..maybe tnggu awal tahun ker... sbb panas sket..

olive said...

1st time i tengok stamp fiji tao :)

Ibu Qistina said...

wow,bestnye.....happy gardening. :)

Mama Pongkey said...

Ummu Aidan, ye tak ye juga, musim hujan ni tak sesuai tanam yang ni, nanti kebanjiran, sian dia pulak. Tak apa, saya akan sabar menanti :-)

Olive, hehe 1st time untuk saya juga. Juga 1st time merasa benih Yates!

Ibu Qistina, amiin happy gardening kembali :-)

Mama Pongkey said...

Ummu Aidan, ye tak ye juga, musim hujan ni tak sesuai tanam yang ni, nanti kebanjiran, sian dia pulak. Tak apa, saya akan sabar menanti :-)

Olive, hehe 1st time untuk saya juga. Juga 1st time merasa benih Yates!

Ibu Qistina, amiin happy gardening kembali :-)

Bangchik and Kakdah said...

Seronok dengan seorang kawan minta benih roselle, kami bagi segenggam. Sebulan lepas tu tanya dia, dah tanam berapa pokok?... kata dia dapat sepokok saja. Kemudian dia cerita benih segenggam tu dia campak sekali gus di satu tempat. Bila semua bercambah dan terhimpit, last2 satu yang survive hingga matang....
Mama pongkey jangan campak semua sekali!!! haha.

Mama Pongkey said...

Bangchik and Kakdah, heheheh nampak gaya semua pun tak akan dicampak sekarang, tunggu musim hujan habis baru start tanam benih dari Fiji ni.

Hehehe, saya pun ada cerita menarik tentang roselle. First time begitulah juga, semai semua, tapi tak ada rezeki satu pun tak naik. Lepas tu kawan ada ke Pun Pun Thailand, dapat benih heirloom roselle. Saya minta sedikit, saya semai 2 biji. Alhamdulillah keduanya bercambah. Sekarang saya dah pindahkan tepi pagar :-)

TukangKebun said...

Ummu Aidan baik hatinya. Murah rezeki. Oh yates punya packet sampul sana warna kuning, sini warna putih.

Mama Pongkey said...

Tukang Kebun pun apa kurangnya :-) Best dapat surprise gift bila order.